Hjemvendt fra krig: en tak for din indsats betyder alt

Anne Helene Thomsen

Hjemvendt fra krig: en tak for din indsats betyder alt

Hjemvendt fra krig: en tak for din indsats betyder alt

28 december 2018 – kl 10:27

ANNE HELENE THOMSEN
Journalist

Jimmi Schoubo Povlsen er veteran, og han arbejder på at skaffe rabatordninger til andre veteraner

AALBORG: Mange veteraner har set ting, de ikke kan slette fra nethinden igen, og de har for manges vedkommende været i livsfare og mærket rædslen for at dø.

– De har jo været i krig, konstaterer Jimmi Schoubo Povlsen, der selv er veteran helt nøgternt.

Øjnene bliver fjerne et øjeblik.

– Og når man er i krig, så oplever man nogle ting, som det kan være meget svært at lægge bag sig, konstaterer han.

– Derfor gør det også ondt, når folk siger til mig, at jeg da bare kunne have ladet være med at blive udsendt, siger han stille og fortsætter.

– Jeg er jo ikke den eneste, der har oplevet det, og blandt andet derfor arbejder jeg på at skaffe veteraner en form for praktisk anerkendelse, som de kan bruge til noget.

Anne Helene Thomsen
Jimmi er selv veteran og han kender derfor til, hvor vigtigt det er at blive anerkendt. Foto: Henrik Bo

32-årig Jimmi Povlsen gjorde tjeneste i Irak fra 2006-2007 som ganske ung.

Familiefaren, der nu læser til socialrådgiver på AAU, har mærket på egen krop, hvad det vil sige at være i krig – og leve med de følger, en udsendelse kan have.

– Under turen kom vi i mange ildkampe, og en aften blev vi lokket i baghold ved en stor bro i Basrah By. Her mistede vi en kammerat, og ildkampen varede fem kvarter, fortæller den tidligere konstabel, der var udsendt med Dancon Iraq, som panserinfanterist fra Jyske Dragon Regiment.

– Men jeg har også oplevet bombardementer af lejren, beskydning med panserværnsvåben og lidt mere tunge skyts, fortæller han.

I dag lever Jimmi Schoubo Povlsen et almindeligt liv med studier og familie.

– Men jeg har det også stadig meget svært ved høje, pludselige lyde, fortæller han.

Selvom Jimmi Schoubo Povlsen selv er kommet hjem i live, så er der noget, der halter, synes han. Havde Jimmi Schoubo Povlsen været amerikansk veteran, så havde han for eksempel mødt en langt højere grad af anerkendelse end det gør sig gældende i Danmark, konstaterer han.

Gennem Veterankortet.dk, hvor han er meget aktiv, forsøger han at hjælpe andre veteraner til at få en bedre hverdag ved at skaffe rabataftaler med firmaer.

Meningen er, at firmaerne giver forskellige rabatter ved fremvisning af veterankortet og på den måde er med til at vise veteranerne, at deres arbejde for Danmark er anerkendt og værdsat.

– Det handler sgu egentlig ikke om, at vi sidder og tuder over manglende anerkendelse, og det er da superfint med en årlig flagdag, men det handler jo også om, at det er vigtigt, at veteranerne kommer ud – og at livet skal gå videre.

Derfor er han også glad for, at listen med virksomheder, der vil give rabat til veteranerne vokser, og nu består af en en lang række firmaer som blandt andet Starbucks, Bones og Nordisk Film Biografer.

– Jeg har heldigvis mødt en meget stor velvillighed, når jeg henvender mig til firmaerne, konstaterer han.

En oplevelse hos kaffebaren Starbucks i Skalborg har bekræftet ham i, at arbejdet med at skaffe veteraner en række ordninger, er hele arbejdet værd.

Igen har han igen sig selv som eksempel:

– Jeg bestilte min kaffe og viste pigen bag disken mit veterankort. Hun kiggede på det og fortalte, at de lige var blevet informeret om kortet og rabatordningen i en mail fra Starbucks.

Og så skrev hun mit navn, tegnede et hjerte – og toppede lige med ekstra flødeskum og sirup, smiler han.

Øjnene bliver alvorlige igen et kort sekund. Men så fortæller han om det, der betød allermest den dag, og som igen bringer varmen tilbage i øjnene.

– Da jeg får kaffen tilføjer hun lige et ”og tak for din indsats.”

– Der må jeg indrømme, at jeg fik en klump i halsen, for den slags anerkendelse møder vi veteraner meget sjældent i hverdagen. Og så betyder det mindre, om det var noget, de havde fået besked på. Det varmede en gammel krigsveterans hjerte, siger han varmt.