Jimmi knokler for anerkendelse af veteraner

Jimmi knokler for anerkendelse af veteraner

 

Når soldater vender hjem fra internationale missioner, får de et veterankort. I begyndelsen kunne kortet ikke bruges til så meget – men det har nordjyske Jimmi Povlsen lavet om på.

Jimmi Povlsen sidder aldrig stille. Når han har fri fra sit arbejde som vagt i weekender og om natten, bruger han al sin tid på at gøre hverdagen lidt bedre for veteraner.

Han er stifter af Veterankortet.dk. En hjemmeside, hvor veteraner kan få rabatter og særaftaler ved at bruge deres veterankort.

– Der mangler håndgribelig anerkendelse af det, som veteraner og soldater laver i udlandet. Det har vi ikke så meget herhjemme, siger Jimmi Povlsen.

Der mangler håndgribelig anerkendelse af det, som veteraner og soldater laver i udlandet. – Jimmi Povlsen, Veterankortet.dk

Han er selv tidligere soldat og var udsendt til Irak, hvor hans enhed blandt andet beskyttede ingeniørtropper og bygningsarbejdere, som arbejdede på at genopbygge skoler og infrastruktur. Jimmi Povlsen havde mange gode oplevelser i Irak – men de overskygges af mindet om den dag, en fra hans hold mistede livet.

– Det var en meget voldsom oplevelse, siger Jimmi Povlsen.

 

VETERANKORTET

I 2011 besluttede den daværende regering at indføre veterankortet. Et identitetskort, der er en del af Danmarks
anerkendelse af veteranernes indsats.

Siden 1948 har henved 60.000 danske mænd og kvinder været udsendt på internationale missioner.

 

Han vendte hjem som såret veteran. Hjemme oplevede han, hvordan anerkendelsen fra samfundet var til at overse.

– Man lægger sig ikke ned og hyler, fordi man ikke får anerkendelse – men når man får det fra uventet kant, så er det en stor ting, siger Jimmi Povlsen.

PTSD-ramt rørt over anerkendelse

Jimmi Povlsen tog en beslutning. Veteraner skal kunne mærke, at deres indsats er værdsat. Derfor stiftede han Veterankortet.dk, og på bare et år kom 300 virksomheder med. Virksomhederne giver rabatter til alle med et veterankort.

En rigtig god idé, mener veteranen Henrik Fenneberg, som har været udsendt tre gange på Balkan.

– Det officielle Danmark giver en medalje og et plastikkort. Det her er bedre, for det kan mærkes i hverdagen, når ekspedienten i butikken har kontakt med veteranerne. Når man kan gå ind og få en kop kaffe og en rabat, så lugter det af anerkendelse, siger Henrik Fenneberg.

Netop anerkendelsen i dagligdagen kan have stor betydning. Jimmi Povlsen fortæller blandt andet en historie om en 42-årig veteran med PTSD, som ikke havde været uden for sin lejlighed i tre uger. Veteranen fandt ud af, at han kunne få rabat på kaffe – og det blev motivationen til at komme ud ad døren.

– Bag disken stod en sød ekspedient, som gjorde lidt ekstra ud af kaffen og skrev ”tak for indsatsen” på koppen. Pludselig stod veteranen på parkeringspladsen og græd. Den anerkendelse var han ikke forberedt på, for den havde han aldrig fået før, siger Jimmi Povlsen.

Medlemmer er strømmet til

Jimmi Povlsen tjener ikke en krone på projektet. Alligevel er det blevet hans hjertebarn, og han bruger gerne det meste af sin fritid på at skaffe endnu flere rabatter og aftaler til veteraner.

Efter et år har Veterankortet.dk over 30.000 medlemmer.

– Det er fedt, at det giver pote, og at man kan se et resultat. Det er jeg stolt over, siger han.

Se udsendelsen ”Jimmi og Veterankortet” her https://www.tv2nord.dk/tv2-nord-reportage/jimmi-og-veterankortet

 

Share this post