Presse

Hjemvendt fra krig: en tak for din indsats betyder alt

28 december 2018 – kl 10:27

ANNE HELENE THOMSEN
Journalist

Jimmi Schoubo Povlsen er veteran, og han arbejder på at skaffe rabatordninger til andre veteraner

AALBORG: Mange veteraner har set ting, de ikke kan slette fra nethinden igen, og de har for manges vedkommende været i livsfare og mærket rædslen for at dø.

– De har jo været i krig, konstaterer Jimmi Schoubo Povlsen, der selv er veteran helt nøgternt.

Øjnene bliver fjerne et øjeblik.

– Og når man er i krig, så oplever man nogle ting, som det kan være meget svært at lægge bag sig, konstaterer han.

– Derfor gør det også ondt, når folk siger til mig, at jeg da bare kunne have ladet være med at blive udsendt, siger han stille og fortsætter.

– Jeg er jo ikke den eneste, der har oplevet det, og blandt andet derfor arbejder jeg på at skaffe veteraner en form for praktisk anerkendelse, som de kan bruge til noget.

Anne Helene Thomsen
Jimmi er selv veteran og han kender derfor til, hvor vigtigt det er at blive anerkendt. Foto: Henrik Bo

32-årig Jimmi Povlsen gjorde tjeneste i Irak fra 2006-2007 som ganske ung.

Familiefaren, der nu læser til socialrådgiver på AAU, har mærket på egen krop, hvad det vil sige at være i krig – og leve med de følger, en udsendelse kan have.

– Under turen kom vi i mange ildkampe, og en aften blev vi lokket i baghold ved en stor bro i Basrah By. Her mistede vi en kammerat, og ildkampen varede fem kvarter, fortæller den tidligere konstabel, der var udsendt med Dancon Iraq, som panserinfanterist fra Jyske Dragon Regiment.

– Men jeg har også oplevet bombardementer af lejren, beskydning med panserværnsvåben og lidt mere tunge skyts, fortæller han.

I dag lever Jimmi Schoubo Povlsen et almindeligt liv med studier og familie.

– Men jeg har det også stadig meget svært ved høje, pludselige lyde, fortæller han.

Selvom Jimmi Schoubo Povlsen selv er kommet hjem i live, så er der noget, der halter, synes han. Havde Jimmi Schoubo Povlsen været amerikansk veteran, så havde han for eksempel mødt en langt højere grad af anerkendelse end det gør sig gældende i Danmark, konstaterer han.

Gennem Veterankortet.dk, hvor han er meget aktiv, forsøger han at hjælpe andre veteraner til at få en bedre hverdag ved at skaffe rabataftaler med firmaer.

Meningen er, at firmaerne giver forskellige rabatter ved fremvisning af veterankortet og på den måde er med til at vise veteranerne, at deres arbejde for Danmark er anerkendt og værdsat.

– Det handler sgu egentlig ikke om, at vi sidder og tuder over manglende anerkendelse, og det er da superfint med en årlig flagdag, men det handler jo også om, at det er vigtigt, at veteranerne kommer ud – og at livet skal gå videre.

Derfor er han også glad for, at listen med virksomheder, der vil give rabat til veteranerne vokser, og nu består af en en lang række firmaer som blandt andet Starbucks, Bones og Nordisk Film Biografer.

– Jeg har heldigvis mødt en meget stor velvillighed, når jeg henvender mig til firmaerne, konstaterer han.

En oplevelse hos kaffebaren Starbucks i Skalborg har bekræftet ham i, at arbejdet med at skaffe veteraner en række ordninger, er hele arbejdet værd.

Igen har han igen sig selv som eksempel:

– Jeg bestilte min kaffe og viste pigen bag disken mit veterankort. Hun kiggede på det og fortalte, at de lige var blevet informeret om kortet og rabatordningen i en mail fra Starbucks.

Og så skrev hun mit navn, tegnede et hjerte – og toppede lige med ekstra flødeskum og sirup, smiler han.

Øjnene bliver alvorlige igen et kort sekund. Men så fortæller han om det, der betød allermest den dag, og som igen bringer varmen tilbage i øjnene.

– Da jeg får kaffen tilføjer hun lige et ”og tak for din indsats.”

– Der må jeg indrømme, at jeg fik en klump i halsen, for den slags anerkendelse møder vi veteraner meget sjældent i hverdagen. Og så betyder det mindre, om det var noget, de havde fået besked på. Det varmede en gammel krigsveterans hjerte, siger han varmt.

Prisoverrækkelse: Veteraner hædrer Sisse fra Starbucks

Veterankortet.dk, der tilbyder tidligere udsendte soldater rabatter hos en lang række firmaer, uddeler diplom og hædersgaver til Sisse Skriver Krattrup, der leder Starbucks i Aalborg Storcenter.

02. jan 2020, kl. 06:45

PER HARDER HØJBJERG
Journalist

Efter kun et år har veterankortet.dk fået knap 50.000 tidligere udsendte soldater, som medlemmer. Det betyder, at de kan få særlige rabatter hos snart 300 firmaer landet over. Særligt Starbucks i Aalborg har dog gjort indtryk på soldaterne.

– Sisse, der leder butikken, har gjort et kæmpe indsats for, at vi veteraner kan få en god oplevelse, når vi kommer på Starbucks i Aalborg Storcenter. Hun virker lidt som en mor for os og kan finde på at skrive en særlig tak på kaffekoppen for vores indsats, og det betyder rigtig meget for soldaterne at få den anerkendelse, siger Jimmi Povlsen, der står bag veterankortet.dk.
Bare det, at der er nogen, der siger tak til os, det er rigeligt for mig. Der har jo været mange år, hvor vi
ligesom har været i glemmebogen…

– Morten Møller, tidligere udsendt soldat

Derfor overraskede en delegation af tidligere udsendte soldater forleden Sisse Krattrup med diplomer og gaver fra veterankortet.dk, som en særlig tak for Sisses hjertelige måde at møde soldaterne på.

En gestus hun blev både glad for og rørt over:

– Jeg synes bare, at det er dejligt, at sige tak for den store indsats, de gør for os, så det betyder meget for mig, at de er glade for det, jeg laver herude i Storcenteret. Jeg bliver da personligt berørt, når de på den måde kommer og overrasker mig, siger Sisse Krattrup.

Ud over et personligt diplom og et til Starbucks i Storcenteret havde soldaterne også en særlig flaske rom med fra en af kortets andre støtter
A.H.Riise – og så selvfølgelig et par kaffekopper med veterankortet.dk’s eget logo på. Manden bag kortet håber, at endnu flere firmaer end de snart 300 på listen, vil melde sig under fanerne.

– Det er gået rigtig godt med at få udbredt kendskabet til veterankortet.dk, men der er stadig cirka 25.000 tidligere udsendte, som vi gerne vil have med. Så håber vi, at der også kommer flere firmaer, der kan se en fordel i at arbejde sammen med os og ad den vej give anerkendelse til soldaterne, siger Jimmi Povlsen.

Det betyder noget, at få et skulderklap for sin indsats

Morten Møller var selv udsendt på Balkan i 1992, og selv om det efterhånden er mange år siden, er han taknemmelig for at få kredit for sin indsats dengang:

– Jeg står her og bliver helt rørt igen. Bare det, at der er nogen, der siger tak til os, det er rigeligt for mig. Der har jo været mange år, hvor vi ligesom har været i glemmebogen, men jeg er stadig stolt af at have været udsendt for Danmark, og jeg ville gøre det igen i morgen, hvis jeg kunne komme afsted med det, siger Morten Møller.

Per Frederiksen, der er formand for bestyrelsen på Veteranhjemmet i Aalborg er glad for den anerkendelse, som støtten til veterankortet.dk giver de tidligere udsendte soldater:

– Det er jo ikke noget, man går og tænker over i hverdagen, men det betyder da meget, at man får et skulderklap for den indsats man har gjort. Jeg synes, det er dejligt, at firmaer i Danmark har overskud til at stoppe op og sige tak for, at vi ville rejse ud og sikre, at der blev fred og ro i flere brændpunkter i verden, siger Per Frederiksen.

For mange veteraner er Sisse Krattrup årsagen til, at de kommer flittigt i Starbucks, og hun måtte da også uddele krammere til hele delegationen fra veterankortet.dk:

– Det er en dejlig følelse at gå på juleferie med, og ja! Jeg er da også helt forelskede i dem, siger Sisse Krattrup.

Veterankortet.dk har ikke noget med Forsvarets officielle Veterankort at gøre, men er en privat hjemmeside, der har forhandlet aftaler og rabatter med forskellige virksomheder, der gør, at det er muligt at få rabat ved fremvisning af Veterankortet.