Lejligheden var ikke blevet gjort rent i otte måneder: Så trådte Jimmi til

Lejligheden var ikke blevet gjort rent i otte måneder: Så trådte Jimmi til

En dag ringede telefonen hos Jimmi Schoubo Povlsen – der var brug for hjælp hos en krigsveteran

D. 7 november 2021 – kl 14:02

af Sarah Thun

AALBORG: Klokken var otte om morgenen, da telefonen ringede hos Jimmi Schoubo Povlsen fra Frejlev. Han er formand for Veterankortet, som er et fordelskort til tidligere udsendte. Denne dag fik han en tidligere udsendt i røret, som fortalte om sin situation:

Han var alene med børnene, og han led af PTSD, som gjorde ham apatisk. Han havde igennem en længere periode ikke haft en fornemmelse for, hvad der var vigtigt, og hvordan han skulle skabe en tryg hverdag for sine børn.

Hans behandling var endelig begyndt at virke, og pludselig en dag blev han ramt af en enorm skyldfølelse, da han indså, hvor galt det stod til derhjemme:

Komfuret var til induktionsgryder, men dem havde han ingen af, og turen i supermarkedet blev ligesom aldrig rigtig til noget – derfor levede han og børnene af fastfood, konserves og hvidt brød. Børnene gik i beskidt tøj, fordi der ikke var overskud til tøjvask, huset var ikke gjort rent i otte måneder og børnenes madpakker bestod af hvidt brød og uskrællede gulerødder.

Nu var han kommet til kort. Han vidste simpelthen ikke, hvad han skulle gøre andet end at bede om hjælp. Og derfor ringede telefonen i Frejlev den morgen.

– Der er mange af de her soldater, tidligere udsendte og andre der har arbejdet i forsvaret, som har rigtig svært ved at bede om hjælp. De har simpelthen ikke lyst til det, fortæller Jimmi Schoubo Povlsen, som modtog opkaldet den dag.

Han kunne hurtigt fornemme, at manden var i behandling og det gik rigtig godt. Så den hjælp han kunne tilbyde, var de meget lavpraktiske ting.

Skal ikke falde i et sort hul

Han ringede til et lokalt rengøringsfirma, som heldigvis havde haft nogle aflysninger på dagen, og de valgte at sende to dygtige medarbejdere afsted for at lave en hovedrengøring – kvit og frit.

– Da de ankom, var han simpelthen så flov, fordi der så forfærdeligt ud, men rengøringsfolkene sagde bare, at det jo var derfor, de var der, så det skulle han ikke bekymre sig om, fortæller Jimmi Schoubo Povlsen.

I mellemtiden kontaktede han det lokale supermarked, som straks gik med til at donere en indkøbsvogn fyldt med de basale ting som gryder til induktion, sæbe, rengøringsmidler, barbergrej og andre lavpraktiske ting. Den leverede de på hans dørtrin.

Jimmi Schoubo Povlsen sendte desuden det, han kalder en standardpakke afsted med biografbilletter og gavekort til en masse hyggelige oplevelser. Om eftermiddagen ringede telefonen igen, og det var det samme nummer som tidligere. Han var grædefærdig og kunne slet ikke sætte ord på, hvor vigtig hjælpen havde været for ham.

– Det betød alverden for ham, at han fik hjælp til ikke at ende i et sort hul, nu hvor der faktisk var bedring, fortæller Jimmi Schoubo Povlsen, som også hjælper med at oprette kontakt til en socialrådgiver i kommunen, for at sikre, at der bliver taget hånd om familien.

– Når der ringer en veteran til mig, som har børn, så rykker jeg altid ekstra hurtigt. For børnene er faktisk det vigtigste. Det må aldrig gå udover dem, at der er PTSD i familien, siger han.

Har oplevet krigen selv

Han har nemlig selv været udsendt til Irak, og her oplevede han mange af krigens dårligdomme. Han har prøvet at miste en kammerat og at komme hjem og opleve flere af sine kollegaer gå i opløsning.

– Hvis jeg kan gøre noget for, at færre af de her situationer ender med, at folk ikke kan se nogen vej ud, og i værste fald begår selvmord – så er jeg bare rigtig glad for at bruge mine evner og mit netværk til det, fortæller han.

På det seneste har han oplevet at blive helt væltet af veteraner, der har brug for hjælp i forbindelse med hjemsendelser fra Afghanistan.

– Der er nogen, der har været der i 20 år, folk der har fået sprængt arme og ben af og rigtig mange med psykiske traumer – og så er de blevet sendt hjem, og hvad var så pointen med det hele, spørger han retorisk?

 

Share this post