Opsamling på temadebat: Overvejende enighed om at styrke patriotismen

Opsamling på temadebat: Overvejende enighed om at styrke patriotismen

12. oktober 2023

Af: Kasper Valentin Poulsen

 

I anledning af den årlige flagdag for Danmarks udsendte har Altinget Forsvar lagt sig i selen for at undersøge patriotismen og respekten for vores soldater i den nye sikkerhedspolitiske situation med tilbagekomsten af krig på det europæiske kontinent.

I den forbindelse har vi bragt 11 indlæg fra forskere, politikere og veteraner, der bidrager med hvert sit perspektiv på soldaten som symbol, offentlighedens engagement i Forsvaret og en mulig nyvunden patriotisme.

 

For har vi den nødvendige respekt for vores soldater? Er offentligheden tilstrækkeligt engageret i Forsvaret? Og er der særlige udfordringer forbundet med at udvise respekt for vores veteraner?

Få overblikket over, hvad de forskellige forsvarsaktører og politikere mener om ovenstående spørgsmål her.

 

Det skrev paneldeltagerne:

Emil Arenholt Mosekjær
Emil Arenholt Mosekjær, forfatter og veteran

“Siden 1864 har vi danskere i bund og grund set os selv som et land af hyggelige pacifister. Det er dog længe siden, at dette selvbillede har passet på virkeligheden,” skriver Emil Arenholt Mosekjær.

Læs indlægget her.

 

Karen Philippa Larsen
Karen Philippa Larsen, forkvinde, Kvindelige Veteraner

“Som kvindelig soldat bliver man lagt mærke til på en anden måde, og man kan aldrig bare blende ind mellem andre soldater,” skriver Karen Philippa Larsen.

Læs indlægget her.

 

Jesper Korsgaard Hansen
Jesper Korsgaard Hansen, formand, Centralforeningen for Stampersonel

“Jeg bliver altid stolt, når jeg ser de opmarcherede kolonner gå gennem byen i parade til flagdag. Her oplever jeg mine medborgeres respekt men også overraskelse. For det lyder ofte: “Næ, soldater. De er flotte. Har vi så mange?”,” skriver Jesper Korsgaard Hansen.

Læs indlægget her.

 

Jimmi Schoubo Povlsen
Jimmi Schoubo Povlsen, formand, veterankortet

“Selvom vi ikke nødvendigvis skal kopiere amerikanernes system, kan vi lære meget af deres dybtgående respekt og taknemmelighed for deres soldater,” skriver Jimmi Schoubo Povlsen.

Læs indlægget her.

 

Vinnie Højmark
Vinnie Højmark, formand, Familienetværket

“Det er som om, at ingen forstår min stolthed over min mands villighed til ultimativt at ofre sig selv for den frihed og de værdier, vi sætter højt,” skriver Vinnie Højmark.

Læs indlægget her.

 

Trine Pertou Mach
Trine Pertou Mach, forsvarsordfører, Enhedslisten

“Nogle føler sig muligvis stolte og respekterede, fordi de får lov at møde på arbejde i militæruniform, men mærkedagen skaber også en stemning af unødig militarisering af samfundet,” skriver Trine Pertou Mach.

Læs indlægget her.

 

Eva Graae Krause
Eva Graae Krause, ph.d.-studerende, Rigshospitalet og Københavns Universitet

“Det danske velfærdssamfund bygger på præmissen om, at vi alle skal bidrage – og hvis man ikke kan det, er man en ‘byrde’ for samfundet. Den tanke fylder meget hos de skadede veteraner, der kæmper for at finde fodfæste i fællesskabet,” skriver Eva Graae Krause.

Læs indlægget her.

 

Minna Skafte Jensen
Minna Skafte Jensen, del af FredsVagten ved Christiansborg

“Der er sikkert soldater, der handler både godt og modigt, og som i og for sig fortjener respekt. Men den sag, de handler for, fortjener ikke at blive respekteret,” skriver Minna Skafte Jensen.

Læs indlægget her.

 

Simon Kollerup
Simon Kollerup, forsvarsordfører, Socialdemokratiet

“Danmark har historisk haft en mere afdæmpet og måske særlig dansk tilgang til patriotisme. Men i min verden gør det ikke noget, at vi lærer lidt mere af vores allierede på den anden side af Atlanten,” skriver Simon Kollerup.

Læs indlægget her.

 

Therese Heltberg
Therese Heltberg, forsker ved Institut for Ledelse og Organisation, Forsvarsakademiet

“Politiske beslutninger om hvor vores soldater sendes hen, og hvad de skal bidrage til, skal tages på et meget grundigt, velovervejet og først og fremmest etisk grundlag,” skriver Therese Heltberg.

Læs indlægget her.

 

Charlotte Ployart Wetche
Charlotte Ployart Wetche, brigadegeneral, Forsvarets reserve og administrerende direktør, CenSec

“En styrket værnepligt, en robust reserve og flere hybridansættelser kan styrke respekten for vores soldater og Forsvaret som helhed,” skriver Charlotte Ployart Wetche.

Læs indlægget her.

 

Læs indlægget omkring temadebat her

Share this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *